Via Geldvoorelkaar kun je geld lenen aan het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Er zijn al zo'n 2.200 bedrijven geholpen met leningen.
De rentes voor een investeerder of belegger variëren van zo'n 4 tot 9 procent. Er is dus een redelijk rendement te behalen. Bij elk project wordt een risicoclassificatie vermeld.
De looptijd van de leningen is in veel gevallen vijf jaar, dus je moet je geld lange tijd kunnen missen. De minimale inleg bedraagt 100 euro. Je mag maximaal 80.000 euro investeren.
Geldvoorelkaar is relatief veilig omdat het een AFM-vergunning heeft. Per project kun je zien welke zekerheden ervoor gelden, zoals hoofdelijke aansprakelijkheid, borgstelling of pandrecht. Ook de financiële gegevens van de onderneming zijn beschikbaar.
Daarnaast worden leningen tussen investeerder en het bedrijf getekend. Bij een faillissement van Geldvoorelkaar loopt je lening dus gewoon door. De Stichting Zekerheden Geldvoorelkaar beheert zekerheden. Een deurwaarder kan deze 'uitwinnen' als de onderneming niet aan haar betalingsverplichtingen voldoet.
Je hoeft Geldvoorelkaar alleen te betalen als een projectfinanciering ook echt doorgaat. Het platform rekent dan een succesvergoeding van 0,05 procent op maandbasis over het investeringsbedrag.
Door Redactie Beleggingsrekeningen
Geldvoorelkaar is opgericht in 2011 om een alternatief te bieden voor ondernemingen die hun plannen willen financieren. Inmiddels heeft het platform zo'n 2.200 bedrijven kunnen helpen met een financiering van in totaal zo'n 490 miljoen euro (cijfers 2023).