Wat houdt duurzaam beleggen in?
Duurzaam of groen beleggen betekent meestal dat het geld dat je inlegt niet terechtkomt bij bedrijven of regimes die niet voldoen aan bepaalde ethische uitgangspunten.
Deze criteria stelt iedere beleggingsinstelling voor zichzelf vast. Dus ze verschillen per aanbieder en per product. Er zijn wel internationale richtlijnen waar de aanbieders gebruik van kunnen maken.
Het kan bijvoorbeeld gaan om milieubewustzijn en behalen van klimaatdoelen, maar ook om voorkomen van kinderarbeid of dierenleed.
De wapenhandel, gok-, porno- en tabaksindustrie zijn bijna altijd taboe.
Bedrijven met bovenmatige beloningen voor bestuursleden worden soms ook geweerd.
Beleggen voor een betere wereld
Maar het is niet een kwestie van uitsluiten van het kwaad alleen.
Er kan uiteraard ook heel gericht worden geïnvesteerd in bedrijven en projecten die actief werken aan een leefbare en gezonde toekomst voor mens, dier en planeet.
Zo kun je met jouw beleggingen bijdragen aan een betere samenleving.
Het gaat bij duurzaam beleggen dus om meer dan financieel rendement alleen.
Zie het als een alternatief voor sparen. Je verdient mogelijk meer dan met spaarrente en doet ook iets zinnigs met je spaargeld.
Hoe werkt duurzaam beleggen?
Duurzaam beleggen verloopt vaak via mixfondsen waar je aan kunt deelnemen. Alle aandelen en obligaties in deze fondsen worden getoetst op ethiek door de fondsbeheerder.
Bij sommige aanbieders kun je zelf kiezen uit een aantal duurzame fondsen.
Maar het is ook mogelijk om alleen een bedrag in te leggen en volledig voor je te laten beleggen. Je geld gaat dan uitsluitend naar duurzame fondsen.
Is duurzaam beleggen duurder?
In de supermarkt zijn duurzame of biologische producten vaak duurder. Voor groene beleggingen geldt niet automatisch hetzelfde.
Er zijn zowel goedkope als duurdere duurzame fondsen. Dat wil zeggen met relatief lage of hoge fondsbeheerkosten. Deze kunnen uiteenlopen van pakweg 0,55% tot 2,30% per jaar (voorbeeld ASN Bank).
De producten in bovenstaand overzicht hebben niet stelselmatig hogere kosten dan andere beleggingsfondsen. Duurzaam beleggen brengt an sich geen extra toeslagen met zich mee.
Het klopt volgens economische wetenschappers ook niet dat ze minder financieel rendement zouden opleveren. Maar je kiest er vooral voor als je óók maatschappelijk rendement wilt behalen.
Nuttige artikelen
» Hoe weet je of een belegging duurzaam is?
» Meeste beleggers letten op duurzaamheid
» Levert duurzaam beleggen minder geldwinst op?
» Hoe kan ik beleggen met fiscaal voordeel?