De 5 grootste misverstanden over effecten uitlenen

José Mast

08/01/2020

Beginnende beleggers vragen zich vaak af of het verstandig is effecten uit te lenen. Je kunt daarmee een hoger rendement behalen, maar er kleven ook risico’s aan. Is uitlenen wel verantwoord? En wat levert het op? De redactie van Beleggingsrekeningen zocht het uit.

Effecten uitlenen – ook wel securities lending genoemd – kan met aandelen, obligaties en ETF’s (indextrackers). Als belegger doe je dat altijd via je broker. Degene die de effecten leent, betaalt daarvoor een vergoeding aan de broker. De broker deelt deze vergoeding vervolgens met de eigenaar van de effecten.

De broker leidt het uitlenen van effecten in goede banen. Zo moet de lener altijd een onderpand geven dat groter is dan de waarde van de uitgeleende aandelen. Als het goed is, wordt dit onderpand ook steeds bijgesteld. Wanneer de lener de aandelen niet teruggeeft, kun je van het onderpand dezelfde effecten weer terugkopen.

Is het verantwoord?

Effecten uitlenen klinkt veel beleggers riskant in de oren, maar is dat terecht? Hieronder zetten we de grootste misverstanden recht.

1. Effecten uitlenen kan alleen met groot geld

Vermogensbeheerders, verzekeraars en pensioenfondsen zijn belangrijke uitleners van effecten en zij doen dat inderdaad met groot geld. Waarschijnlijk doe je als klant van zo’n financiële dienstverlener zelfs al mee aan securities lending.

Ook brokers hebben grote volumes die ze kunnen uitlenen. Binck bijvoorbeeld leent effecten uit van klanten die daarvoor kiezen. Standaard staat de optie ‘Securities Lending’ uit bij Binck.

Heb je een standaardprofiel bij DeGiro, dan worden je effecten altijd beschikbaar gesteld om uit te lenen. Wil je dat niet, dan kun je voor het custody-profiel kiezen. De belangrijkste verschillen met het standaard-profiel zijn dat je daarmee in minder instrumenten kunt handelen en dat je een vergoeding betaalt voor het ontvangen van dividend.

2. Beleggers die effecten lenen, gaan ermee gokken

Meestal zijn het professionele beleggingsinstellingen die effecten lenen. Dit doen ze om andere transacties vlotter te laten lopen of om hun posities te dekken.

Uitgeleende effecten worden ook gebruikt om short te kunnen gaan. Dat wil zeggen dat een belegger erop inspeelt dat de koers daalt. Hij verkoopt de geleende aandelen om ze later voor een lager bedrag te kunnen terugkopen. Het verschil is zijn winst.

Dat lijkt op gokken, want de belegger kan natuurlijk niet weten of de waarde zal dalen of stijgen. Maar ook als die stijgt, is de belegger verplicht de aandelen terug te kopen. Hij moet ze te allen tijde kunnen teruggeven aan de eigenaar. Dit ‘gokspel’ is dus alleen een risico voor de lenende belegger, niet voor de uitlenende belegger.

3. Je weet niet wanneer je je effecten terugziet

Je kunt je effecten een dag uitlenen, een paar weken of een paar maanden. Je blijft zelf eigenaar van de aandelen, ook al heb je ze uitgeleend. Je kunt ze dus op ieder moment weer terugvragen, bijvoorbeeld als je ze wilt verkopen.

4. Je krijgt geen dividend voor uitgeleende aandelen

Je blijft zelf economisch eigenaar van de aandelen en je bent en blijft dus ook de rechthebbende op het dividend. Ook eventuele koerswinsten (of koersverliezen) komen voor je eigen rekening.

5. Het risico is groter dan het rendement

Het risico is niet erg groot. Dankzij het onderpand kun je altijd aanspraak maken op het oorspronkelijke aantal effecten dat je hebt uitgeleend. Let er wel op dat dit onderpand wordt ondergebracht bij een aparte stichting of bewaarbedrijf, zodat het beschermd is in het geval van een faillissement van de broker. Bij grote, bekende brokers als DeGiro en Binck is dat het geval.

Dan het rendement. Dat kan enkele tienden van procenten zijn, maar voor populaire effecten kan het ook enkele procenten per jaar zijn. Hoe hoger de vraag, des te hoger de vergoeding. Die staat dus niet van tevoren vast. Je weet ook niet op voorhand welke van je aandelen worden uitgeleend.

Beleggingsrekening openen

Ben je geïnteresseerd in beleggen en weet je niet waar te beginnen? Bekijk dan ons overzicht van de beste beleggingsrekeningen. Je leest er de belangrijkste eigenschappen van elke rekening, zodat je ze makkelijk met elkaar kunt vergelijken. Als je wilt, open je vandaag nog online een rekening.

(Redactie Beleggingsrekeningen, 8 januari 2020)

Lees ook:

» 5 manieren om als belegger te reageren op een crisis

» Acht redenen waarom beleggers overstappen

» Wat kost beleggen?

» Hoe kan ik goedkoop beleggen?

» Hoeveel beleggen Nederlanders gemiddeld?

» Hoeveel spaargeld heeft een belegger?

» Meeste Nederlandse beleggers zijn doe-het-zelvers

» Welke beleggingsinstrumenten zijn het populairst?