De belangrijkste trends in beleggersland

Ton Hermans

08/10/2020

Door corona en de onzekerheid onder beleggers vliegt het op de beurs dit jaar alle kanten op. De professionals spreken dan van een volatiele markt. Maar buiten alle gevolgen van de pandemie zijn er enkele belangrijke trends die zich al jaren aftekenen in de wereld van beleggers.

Deze zijn opgetekend door Binckbank, dat twintig jaar bestaat en terugblikt op zijn eigen historie als pionier in online beleggen.

Hier zijn zes trends die we kunnen afleiden uit een analyse van beleggingsexpert Ronald Veerman van Binck, maar ook uit andere recente onderzoeken.

1. Amerikaanse aandelen zijn populair

Beleggers kijken steeds vaker ook naar het buitenland, niet meer alleen naar de Amsterdamse beurs. Vooral Amerikaanse aandelen zijn de laatste jaren in trek, evenals internationale fondsen en ETF's.

De Nederlandse aandelenbelegger belegt voor een kwart in aandelen uit de VS. Het populairst zijn Amerikaanse techbedrijven als Tesla, Apple, Amazon, Microsoft en Alphabet (Google). Plus Berkshire Hathaway, het bedrijf van superbelegger Warren Buffett.

2. Online beleggen is de norm

Dankzij het internet is beleggen bereikbaar voor iedereen. Je kunt het thuis doen op je telefoon of computer.

Een beleggingsrekening is makkelijk geopend. Je ziet realtimekoersen en kunt orders zelfstandig plaatsen. Hoe je beleggingen ervoor staan, volg je op enig moment in een app.

3. Welkom spaarders!

Door de extreem lage spaarrente – bij de meeste banken op dit moment nul of zelfs negatief voor heel rijke spaarders – komen steeds meer mensen een kijkje nemen op de beurs, op zoek naar rendement voor hun spaargeld.

Er wordt een recordaantal nieuwe beleggingsrekeningen geopend. Hierdoor is het momenteel zeer druk bij brokers. Het duurt vaak een week voordat je aan de slag kunt en antwoord op je vragen laat soms even op zich wachten.

4. Welkom dames en jongeren!

Nog steeds zijn het vooral mannen die beleggen. Maar intussen is een op de zeven particuliere beleggers bij Binck vrouwelijk; dat was enkele jaren geleden nog een op de acht.

Vrouwen zijn overigens betere beleggers dan mannen, zo blijkt uit diverse internationale onderzoeken

Ook zien we steeds meer jongeren op de beurs. Dit heeft te maken met de opkomst van techbedrijven en van beleggingsapps.

5. Zelfbelegger kiest vaker ETF's dan gewone fondsen

ETF's oftewel indextrackers bootsen een beursindex na en hebben geen fondsbeheerder nodig. Daarmee vormen ze een relatief goedkope vorm van passief en gespreid beleggen.

De portefeuille van de zelfbelegger bestaat inmiddels voor ruim 15% uit ETF's en voor 11% uit traditionele fondsen.

Kijken we naar alle groepen beleggers, dan blijkt dat ETF's in 13% van de portefeuilles voorkomen. Gewone fondsen zijn met 59% daarin nog wel het belangrijkste onderdeel.

6. Steeds meer aanbieders van automatisch beleggen

Anno 2020 is er erg veel keus uit online vermogensbeheerders aan wie je het beleggen volledig over kunt laten. Geld dat je inlegt wordt automatisch belegd, op basis van een profiel dat je bij aanvang opstelt door vragen te beantwoorden.

Automatisch betekent dat er minder kosten mee zijn gemoeid dan bij traditioneel vermogensbeheer. De robot van dienst belegt hierbij vaak in bovengenoemde indexfondsen.

Op Beleggingsrekeningen vind je intussen 20 betrouwbare aanbieders waar je uit kunt kiezen, in de sectie Laten beleggen.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 8 oktober 2020; Bronnen: Binck, AFM)

Lees ook:

» Veel nieuwe beleggers door covid en lage spaarrente

» Vijf manieren om als belegger te reageren op een crisis

» Etiket 'duurzaam' erg aantrekkelijk voor veel beleggers

» Acht redenen waarom beleggers overstappen

» Meeste Nederlandse beleggers zijn doe-het-zelvers

» Welke beleggingsinstrumenten zijn het populairst?