Duitse beleggersbank Flatex wil Nederland veroveren

José Mast

25/06/2019

De Nederlandse markt voor online beleggen is een nieuwe naam rijker: Flatex, uitgesproken als ‘flet-ex’. Wie is deze broker die gratis handel aanbiedt?

De kostencurve van deze Duitse aanbieder toont een mooie vlakke lijn. Handelen via dit beleggingsplatform is namelijk gratis.

Alles wat je via onlinebroker Flatex investeert, komt dus ten goede aan je beleggingen. Daarmee maken deze dus meer kans op een stijgende lijn.

Flatex breidt uit naar Nederland

'Jetzt geht’s los!' grapt Flatex op de splinternieuwe Nederlandse site. Na Duitsland en Oostenrijk is nu ons land aan de beurt voor de verleidingen van gratis handel in meer dan tienduizend beleggingsinstrumenten.

Het bedrijf heeft hoge verwachtingen van de Nederlandse markt. Een kwart van de Duitse en de helft van de Oostenrijkse beleggers hebben het platform al omarmd, volgens cijfers van de broker zelf.

Particuliere beleggers wel te verstaan, want dat is de groep waarop Flatex zich richt. In totaal bewaart Flatex 11 miljard euro aan effecten voor klanten. Het aantal transacties is 12,5 miljoen per jaar.

Al jaren actief

Flatex is zo'n dertig jaar geleden begonnen als IT-bedrijf. Het werd groot door de financiële sector een beetje digitaler te maken.

Sinds deze eeuw is het bedrijf gaan bouwen aan een eigen onlinebank, die in 2006 ook actief werd als broker. Flatex is onderdeel van Fintech Group, een beursgenoteerd bedrijf in Frankfurt am Main.

Gratis beurshandel? Hoe kan dat?

Flatex is dus een grote speler. Maar hoe kan dat als het bedrijf geen transactiekosten in rekening brengt? Het bedrijf windt er geen doekjes om waar het zijn geld aan verdient.

Op de website en in een interview in het FD legt Flatex het graag uit. De inkomsten komen voornamelijk uit twee bronnen.

Ten eerste ontvangt Flatex een vergoeding van de aanbieders van financiële producten die via het handelsplatform worden aangeboden. Deze vergoeding is in feite provisie, een betaling die in Nederland verboden is.

Een bedrijf dat provisie ontvangt, zou namelijk een voorkeursbehandeling kunnen geven aan producten die voor consumenten helemaal niet zo gunstig zijn.

Maar omdat Flatex een Duits bedrijf is, kruipt het wat dit betreft door de mazen van de wet. In Duitsland zijn provisies toegestaan wanneer ze ten goede komen aan de consument.

Beleggers profiteren hier bij Flatex van doordat ze gratis kunnen beleggen. Bovendien is bij zelf beleggen (execution only) geen sprake van beheer of advies waarbij dure huisfondsen bevoordeeld zouden kunnen worden.

Je kiest bij Flatex helemaal zelf waarin je belegt. Het blijft natuurlijk wel zaak om kritisch te zijn op de instrumenten. Als je niet helemaal zeker bent van je zaak, kun je beter kiezen voor laten beleggen of voor een beleggingsadviseur.

Tradegate Exchange

Een tweede inkomstenbron is het Duitse platform Tradegate Exchange, dat voor Flatex de orders afhandelt. Dit platform betaalt Flatex voor iedere order.

Tradegate Exchange bepaalt het verschil tussen de bied- en de laatprijs, ook wel de spread genoemd. Het is deze marge waarmee het platform zijn geld verdient.

Duits, maar toch Nederlands

Voor de Nederlandse markt heeft het Duitse bedrijf een omvangrijke vertaalslag gemaakt. Zo kun je op een Nederlandstalige website alles lezen over het aanbod, compleet met netjes vertaalde algemene voorwaarden en veelgestelde vragen.

Ook het online handelsplatform Webfiliaal – te gebruiken op pc, tablet en smartphone – is Nederlandstalig.

Er is een Nederlandse klantenservice in Düsseldorf, die op werkdagen te bereiken is van acht tot acht uur. En het bedrijf heeft een Nederlandse directeur, Jeroen Sonsma, die eerder de leiding had bij Binck.

Flatex staat onder Duits toezicht

Wel Duits is de vergunning waarmee Flatex werkt. Die is van de Duitse financiële toezichthouder BaFin.

Deze toezichthouder hanteert net iets andere regels dan de Nederlandse. Een voorbeeld is het toestaan van provisiebetalingen.

Maar er zijn ook overeenkomsten. Flatex moet, net als Nederlandse beleggingsinstellingen, de effecten van beleggers veilig bewaren.

Doet het bedrijf dat niet en zouden schuldeisers er beslag op leggen, dan hebben beleggers recht op een compensatie van maximaal 20.000 euro. Deze regeling bestaat ook in Nederland.

(door José Mast & Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 25 juni 2019)

Update 23 april 2020: Beleggen bij Flatex is vanaf 1 juni niet langer gratis. Vanaf die datum gaan beleggers betalen per transactie.

Lees ook:

Hoe je zelf kunt beleggen bij Flatex (review)

Duitse beleggersbank Flatex neemt DeGiro over

Beleggen niet langer gratis bij Flatex (nieuws april 2020)