Levert duurzaam beleggen minder financieel rendement op?

Ton Hermans

26/11/2019

Als je gaat beleggen, denk je in eerste instantie aan de financiële opbrengst. Overweeg je om duurzaam te beleggen, dan vind je het milieurendement waarschijnlijk ook belangrijk, of misschien zelfs belangrijker. Maar betekent dit dan dat je op minder winst moet rekenen?

Nee, absoluut niet. Het is een misverstand dat duurzaam beleggen minder financieel rendement oplevert. Er is eerder sprake van het omgekeerde. Dat hebben Harvard-wetenschappers aangetoond.

Een onderzoek van de Amerikaanse universiteit laat zien dat investeren in duurzame bedrijven op lange termijn meer opbrengt dan investeren in niet-duurzame bedrijven.

Bijna 5 procent beter

Drie wetenschappers van Harvard Business School volgden tussen 1993 en 2011 de beursresultaten van 180 bedrijven, verspreid over alle sectoren.

Ze zagen dat de ondernemingen met een vrijwillig duurzaam beleid en een duurzame bedrijfscultuur beduidend beter scoorden.

Deze bedrijven presteerden elk jaar gemiddeld liefst 4,8% beter dan de bedrijven zonder bewuste aandacht voor milieu en maatschappij. En hoe meer de bedrijven individuele consumenten als klant hadden (business-to-consumer) in plaats van andere bedrijven (business-to-business), hoe beter de prestaties.

Het lijkt mischien een wat oud onderzoek. Maar bij beleggen draait alles juist om de lange termijn. Geld dat je nu inlegt, gaat minstens tien jaar voor je werken, liever nog langer.

Reken wel de kosten uit

Je mag dus stellen dat duurzaam beleggen niet alleen bijdraagt aan een betere wereld, het kan ook lucratief zijn voor je portemonnee.

Voorkom echter dat je een beleggingsproduct kiest met hoge kosten. Zo'n product vreet hoe dan ook een deel van je rendement op, wat de kans op financiële winst verkleint.

Vergelijken op kosten kan alleen als je een beeld hebt van wat je zult gaan doen. De kosten van beleggen zijn namelijk voor iedereen en in elke situatie anders.

Weet je al ongeveer hoeveel geld je wil beleggen, dan kun je vooraf precies uitrekenen hoeveel er naar de bank, broker en/of beleggingsfondsbeheerder verdwijnt. Ben je op zoek naar een manier om duurzaam te beleggen, vergelijk dan voor je begint de kosten die de diverse aanbieders jou aanrekenen. 

Tot slot nog een misverstand: duurzame producten - meestal beleggingsfondsen met daarin uitsluitend duurzame bedrijven - zijn niet stelselmatig duurder dan niet-duurzame fondsen. Er is aanbod in alle prijsklassen, net als bij producten zonder duurzaamheidsmotief.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 26 november 2019; bron: Harvard)

Bekijk hier ons overzicht van duurzame beleggingsproducten, met reviews van de belangrijkste aanbieders.

Lees ook:

» Hoe weet je of een belegging duurzaam is?

» Etiket 'duurzaam' erg aantrekkelijk voor veel beleggers