Aantal beleggers in Nederland loopt flink op
Veel meer Nederlanders zijn sinds 2020 gaan beleggen, constateert ook de AFM. De toezichthouder spreekt van 160.000 nieuwe beleggers, een toename van 11 procent. Daardoor zouden nu zo'n 1,6 miljoen landgenoten zelf investeren in aandelen en andere effecten.
Hierbij gaat het om een op de vijf huishoudens in Nederland. In een vorig onderzoek was dat nog een op de zes.
Onderzoeksbureau Kantar kwam enkele maanden geleden al tot dezelfde conclusie, maar telde nog meer beleggers dan AFM. Volgens Kantar gaat het om 1,75 miljoen Nederlanders en een groei van 17 procent.
Beleggen populair tijdens pandemie
Beleggen is om meerdere redenen populair. Op de eerste plaats zijn er de pandemie en de lockdowns. Mensen hebben hierdoor meer vrije tijd en ook meer budget. Ze zijn bijvoorbeeld minder op vakantie, minder naar restaurants en minder naar evenementen gegaan en hebben daarom geld over.
Daarnaast is de spaarrente extreem laag of zelfs negatief. Beleggen kan nog wel rendement op je spaargeld opleveren, is de gedachte.
Verder speelt nog mee dat 2020 een goed beursjaar en instapmoment was. Na een fikse koersval in de eerste maanden van 2020 zijn aandelen flink in waarde gestegen.
Vermogen opbouwen is volgens AFM de belangrijkste motivatie van de meeste beleggers.
Wie zijn de nieuwe beleggers?
De nieuwkomers op de beurs zijn vooral jongeren onder 35 jaar, zegt AFM. Zij vormen meer dan de helft van de 160.000 nieuwe beleggers.
Ze zijn in de meeste gevallen ook hoger opgeleid. Wel hebben ze een bescheidener budget dan veel oudere of ervaren beleggers. Zes op de tien nieuwelingen hebben minder dan 5.000 euro om te investeren.
Onlinebroker DeGiro signaleerde enkele maanden geleden ongeveer hetzelfde. Volgens DeGiro is meer dan de helft van zijn nieuwe klanten achter in de twintig tot vooraan in de dertig jaar.
Vermogen opbouwen is volgens AFM het belangrijkste doel van de meeste beleggers. Ook weer zes op de tien van de nieuwkomers kiezen er hierbij voor om zelfstandig te beleggen (execution only). Dat wil zeggen volledig op basis van eigen beslissingen en zonder hulp van een adviseur of vermogensbeheerder.
Waar wordt in belegd?
Uit tellingen van de AFM blijkt dat aandelen en beleggingsfondsen momenteel even populair zijn. Beide komen in 54 procent van alle Nederlandse beleggingsportfolio's voor.
Indexfondsen (ETF's) zijn goed voor 19 procent en obligaties voor 18 procent. Zes procent van de beleggers kiest (ook) voor crowdfunding.
Beleggingsinstrumenten waar wat meer beurskennis voor nodig is, zoals opties en derivaten, komen in 3 procent van de gevallen voor.
Eveneens 3 procent van de beleggers tot slot weet niet waarin hij of zij belegt.
(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 15 april 2021; Bron: AFM Consumenten Monitor Beleggen , Foto: Shutterstock)
Lees ook:
» Veel nieuwe beleggers door covid en lage spaarrente
» De belangrijkste trends in beleggersland
» Vijf manieren om als belegger te reageren op een crisis
» Etiket 'duurzaam' erg aantrekkelijk voor veel beleggers
» Meeste Nederlanders beleggers zijn doe-het-zelvers
» Tien goede redenen om een beleggingsrekening te openen