Een beleggingsrekening openen op naam van meer personen
Samen sparen of beleggen gaat sneller dan alleen. Bovendien kan het heel leuk zijn om samen met je partner of een vriendengroep naar een doel toe te leven, bijvoorbeeld als je met de opbrengst een camper wil kopen of een wereldreis wil maken. Maar kan je wel echt samen beleggen, op een beleggingsrekening die op naam staat van meer personen?
Een gezamenlijke betaalrekening en een gezamenlijke spaarrekening zijn al behoorlijk ingeburgerd. Vooral stellen gebruiken deze rekeningen om samen hun financiën te beheren. De meeste banken bieden wel zo'n en/of-rekening aan en ook een spaarrekening kun je vaak gemakkelijk op twee namen zetten.
Gezamenlijke beleggingsrekening
Samen beleggen gaat nog een stapje verder. Toch kun je bij de meeste banken en brokers ook een beleggingsrekening op twee namen openen. Je kunt daarmee gezamenlijk vermogen opbouwen voor later bijvoorbeeld. Of voor een grote uitgave in de toekomst.
Op een en/of-beleggingsrekening kunnen beide rekeninghouders geld storten. Ook kunnen beiden handelen in alle instrumenten en op alle beurzen waar de beleggingsrekening toegang toe geeft. Je bent samen eigenaar van het geld op de beleggingsrekening en van het belegde vermogen.
Beleggen met je partner
Met zijn tweeën beleggen heeft wel wat haken en ogen. Zo is het belangrijk dat je allebei ongeveer hetzelfde denkt over beleggen. Als de één graag een gokje waagt met risicovolle aandelen en de ander liever op safe speelt met obligaties, is samen beleggen heel lastig.
Als de relatie eindigt, moeten jullie het geld en de beleggingen samen delen. Het spreekt voor zich dat je niet uitgaat van een scheiding bij het openen van een gezamenlijke rekening. Toch is het goed om erbij stil te staan, want het kan een hoop gedoe geven.
De waarde van de beleggingen door tweeën delen lijkt een simpele oplossing. Maar wat doe je als de één meer heeft ingelegd dan de ander? En hoe hou je rekening met waardeschommelingen? Het scheelt een stuk als je daar vooraf goede over afspraken maakt in huwelijkse voorwaarden of in een samenlevingscontract.
Als je gaat scheiden, kun je de beleggingsrekening opheffen of op één naam laten zetten. Soms is het ook mogelijk om de beleggingsportefeuille te splitsen, zodat ieder zijn deel kan houden. Je hebt hiervoor de medewerking van de bank nodig.
Beleggen met vrienden
Met vrienden samen beleggen kan een goed idee zijn, bijvoorbeeld als je over vijf of tien jaar een grote reis wilt maken. Geld op een spaarrekening zetten levert weinig op, dus dan lijkt beleggen een aantrekkelijk alternatief.
Met vrienden beleggen op één rekening is wel een stuk lastiger. Veel banken die dit vroeger aanboden, doen dat nu niet meer. ABN Amro bijvoorbeeld stond in het verleden toe dat een zogenaamde informele vereniging een beleggingsrekening kon openen. In verband met strengere regelgeving, die vereist dat de herkomst van het geld gecontroleerd kan worden, is de bank daarmee gestopt.
Wat nog wel kan, is een rekening openen voor een beleggingsstudieclub. Zo’n beleggingsclub moet aan speciale eisen voldoen. Sommige banken en brokers staan open voor een beleggingsstudieclub met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Maar als je wilt beleggen om een leuk bedrag op te bouwen voor een vakantie, is zo’n officiële vereniging waarschijnlijk niet de bedoeling.
Zijn er alternatieven?
Als samen beleggen te veel moeite kost, kunnen jullie beter ieder voor zich beleggen. Dan heb je ook geen gedoe over het verdelen van het geld als er iemand uitstapt of als de relatie van een van de deelnemers eindigt bijvoorbeeld.
Ook als ieder voor zich belegt, kun je er nog wel een gezamenlijke activiteit van maken. Je kunt bijvoorbeeld allemaal gaan beleggen bij dezelfde beleggersbank, in hetzelfde product en met dezelfde maandelijkse inleg. Sommige aanbieders geven een bonus als je een vriend introduceert. Dat kan veel voordeel opleveren als je met een grote groep vrienden bent.
Kies voor de manier van beleggen die bij jullie past, bijvoorbeeld fondsbeleggen of laten beleggen. Binnen deze categorieën kun je kiezen voor een aanbieder die jullie aanspreekt, bijvoorbeeld wegens duurzaamheid of omdat je er ook met kleine bedragen kunt beginnen of je wisselgeld kunt beleggen.
(door José Mast, Beleggingsrekeningen, 8 april 2021; Foto: Shutterstock)
Lees ook:
» Hoe open je een beleggingsrekening?
» Hoe kan ik beleggen voor mijn kind?
» Vrouwen beleggen beter, maar hoeveel eigenlijk?
» Hoe moet je stoppen met beleggen?
» Wat je moet weten over beleggen (begrippenlijst)