Een op de drie beleggers handelt te vaak

Ton Hermans

16/11/2021

Liefst een op de drie zelfstandige beleggers handelt te vaak en kan daardoor rendement mislopen. Die conclusie trekt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uit nieuw onderzoek.

Volgens de toezichthouder heeft een zeker deel van de beleggers de neiging om te vaak aandelen te kopen en te verkopen. Zij maken daardoor onnodige kosten, wat nadelig is voor het rendement.

Daarnaast wordt er te weinig gespreid over verschillende soorten beleggingsinstrumenten en regio's, én er wordt te vaak in risicovolle producten gehandeld. Uiteindelijk kan hierdoor een op de acht zelfbeleggers in financiële problemen raken.

Miljoen Nederlanders belegt zelfstandig

Volgens tellingen van de AFM belegt ruim één miljoen Nederlandse huishoudens zelfstandig. Dat wil zeggen dat er zonder professioneel advies effecten worden uitgekozen, gekocht en verkocht.

Vooral door de extreem lage spaarrente zijn fors meer Nederlanders gaan beleggen. Intussen gaat het om 1,9 miljoen huishoudens in totaal, weet de AFM.

Een groot deel van de zelfbeleggers hieronder handelt niet optimaal. Twaalf procent van hen loopt daardoor zelfs serieus risico.

Onderzoek naar beleggingsapps

Een oorzaak geeft de AFM niet. Wel zegt de toezichthouder nu onderzoek te willen gaan doen naar de invloed die beleggingsapps eventueel hebben op het handelsgedrag. Mogelijk sturen deze de belegger te zeer.

Zelf beleggen, onder meer via apps, is zeer populair omdat de kosten relatief laag zijn vergeleken met andere beleggingsvormen zoals vermogensbeheer. Ook is de dienstverlening volledig online, wat de drempel om te beginnen met beleggen erg laag maakt.

Wie loopt er risico?

De AFM legt uit dat bijna de helft van de zelfstandige beleggers afhankelijk is van zijn vermogen. Dat wil zeggen dat voor deze groep de kans groot is dat het belegde geld nodig zal zijn gezien de financiële positie (36 procent) of omdat de belegger in een kwetsbare positie verkeert (12 procent).

Wordt er niet goed met het vermogen belegd, dan ontstaat er dus een risico. Temeer daar 40 procent van deze groep juist zegt heel goed te kunnen beleggen en daar veel geld mee denkt te kunnen verdienen.

Zij maken in toenemende mate gebruik van sociale media als informatiebron, merkt de AFM tot slot op.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 16 november 2021; Bron: AFM, Foto: Shutterstock)

Lees ook: 

» Welke vorm van beleggen past bij mij?

» Aantal beleggers in Nederland loopt flink op

» Veel nieuwe beleggers door covid en lage spaarrente

» Vijf manieren om als belegger te reageren op een crisis