Hoe veilig zijn je geld en beleggingen bij DeGiro?
DeGiro is dit jaar overgenomen door de Duitse broker Flatex. Samen werken ze nu met een Duitse bankvergunning. Dat heeft voordelen voor Nederlandse beleggers bij DeGiro, want die kunnen hun niet-belegde geld voortaan veilig op een beleggingsrekening laten staan. Wat is er nog meer veranderd?
De afgelopen jaren is DeGiro nogal eens negatief in het nieuws geweest. De aanleiding was een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daaruit bleek dat DeGiro de wet op verschillende punten overtrad. De AFM vond de overtredingen zo ernstig, dat zij een boete van 300.000 euro oplegde.
Wat waren de problemen? Een van de belangrijkste was dat geld van klanten werd aangehouden in niet-erkende Luxemburgse geldmarktfondsen. Daarnaast had het bewaarbedrijf voor de effecten van klanten veel te nauwe banden met DeGiro. Ze hadden voor een deel dezelfde bestuurders en kenden elkaar voordelen toe. Het is juist de bedoeling dat tussen beleggingsinstelling en bewaarbedrijf geen belangenverstrengeling kan ontstaan.
DeGiro is handelsnaam
Sinds de overname vormen de DeGiro en Flatex samen de FlatexDeGiro Bank. DeGiro is geen zelfstandig bedrijf meer, maar de Nederlandse handelsnaam van de Duitse beleggersbank. De Nederlandse vestiging heet officieel FlatexDeGiro Bank Dutch Branch, maar in het spraakgebruik blijft de naam DeGiro gehandhaafd.
FlatexDeGiro Bank heeft een Duitse bankvergunning en staat onder toezicht van de Duitse Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (Bafin). Dat is de Duitse tegenhanger van de AFM.
Niet-belegd geld beter beschermd
De fusie met Flatex maakt het voor DeGiro mogelijk om klanten voortaan een beschermde beleggingsrekening aan te bieden in plaats van geldmarktfondsen. Het nadeel van geldmarktfondsen is dat de waarde kan schommelen en dat er geen depositogarantie voor geldt, zoals voor een bankrekening.
Nu openen beleggers bij DeGiro een beleggingsrekening bij FlatexDeGiro Bank. Hiervoor geldt een bescherming tot 100.000 euro in het geval van faillissement van de bank. Het Duitse depositogarantiestelsel staat daarvoor garant. Daarom heeft het voor klanten van DeGiro voordelen om over te stappen naar een beleggingsrekening bij FlatexDeGiro Bank.
Effecten apart bewaard
En hoe zit het met de aandelen, obligaties en andere effecten van klanten? Die worden net als voor de fusie ondergebracht in een apart bewaarbedrijf, maar daarmee zijn nu niet meer zulke hechte banden als voorheen. De scheiding van het vermogen voldoet nu aan de regels.
Het bewaarbedrijf heeft geen andere functie dan het beheren van de effecten van klanten van een beleggingsinstelling. Doordat het bewaarbedrijf losstaat van de beleggingsinstelling, kunnen de bewaarde effecten bij een eventueel faillissement van FlatexDeGiro Bank niet verhandeld worden om schuldeisers te betalen. Het bewaarbedrijf mag zelf geen commerciële activiteiten ontwikkelen, want dat zou betekenen dat de effecten toch risico lopen.
Mocht er toch iets misgaan bij deze vermogensscheiding, dan geldt altijd nog de Duitse beleggingscompensatie. Deze garandeert 90 procent van het verlies tot maximaal 20.000 euro in het geval van fouten.
Wat brengt de toekomst?
Recent vertrok een groot deel van het management bij DeGiro, al of niet gedwongen door het Duitse moederbedrijf. De nieuwe topman Muhamad Chahrour beloofde onlangs in een interview met het FD dat het bedrijf zich voortaan aan de regels gaat houden.
“En als blijkt dat de AFM nog eens constateert dat wij iets zouden doen dat in strijd is met Nederlandse regels, zorgen wij ervoor dat het wél in lijn komt met die regels. Dat hebben we de Bafin ook beloofd.”
(door José Mast, Beleggingsrekeningen, 3 juni 2021)
Lees ook:
» Welke garantie heb ik als ik ga beleggen?
» Welk beleggingsrisico past bij jou?
» Binck-beleggers gaan allemaal over naar Saxo Bank
» Welk beleggingsrisico past bij jou?
» Binck-beleggers gaan allemaal over naar Saxo Bank