De meest voorkomende doelen van beleggen
Iedereen kan zijn eigen reden hebben om te gaan beleggen. Deze redenen zijn grofweg in te delen in verschilllende groepjes van doelen die beleggers over het algemeen hebben.
Als je bijvoorbeeld belegt voor een auto, is dat in principe hetzelfde als beleggen voor een boot, een wereldreis of een studie. In deze gevallen heb je een specifiek doel. Vaak is dat iets wat je in de toekomst nodig denkt te hebben, of gewoon een wens.
Heb je al een zeker vermogen en wil je dat dit op zijn minst op peil blijft, dan spreken we van vermogensbehoud. Wil je vooral leven van de opbrengst, oftewel het rendement gebruiken voor de kosten van je levensonderhoud, dan spreken we van consumptie.
Een zeker deel van de beleggers vindt beleggen gewoon leuk om te doen en schept daar plezier in.
Met welk doel iemand belegt, verschilt per beleggingswijze. Anders gezegd, voor zelfbeleggers liggen de doelen heel anders dan voor mensen die een adviseur of vermogensbeheerder inschakelen.
Doelen van zelfstandige beleggers:
1. Vermogensbehoud – 54%
2. Een specifiek doel of toekomstige zorgkosten – 36%
3. Plezier of uitdaging van beleggen – 34%
4. Consumptie – 12%
Wie niet zelf belegt maar naar een adviseur gaat, doet dat in bijna twee derde van de gevallen vanwege het specifieke doel (64%) en zelden voor de lol 9%. Het doel vermogensbehoud is hier met 38% beduidend kleiner.
Tot slot is er de groep die naar een vermogensbeheerder gaat of geautomatiseerd laat beleggen. Hier is vermogensbehoud met 57% het meest voorkomende doel. 46% heeft een specifiek doel en ook weer slechts 9% zoekt plezier.
Dit is een analyse van AFM op basis van onderzoek onder ruim 600 Nederlandse beleggers. Zij konden meerdere doelen opgeven.
(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 22 april 2020; Bron: AFM)
Lees ook:
» Hoeveel beleggen Nederlanders gemiddeld?
» Hoeveel spaargeld heeft een belegger?
» Wat is de 4%-regel, en geldt deze nog altijd?
» Meeste Nederlandse beleggers zijn doe-het-zelvers
» Hoe kan ik goedkoop beleggen?
» Welke kosten heb je als je gaat beleggen?