Via Lendahand leen je geld uit aan groeiende bedrijven in ontwikkelingslanden. Ondernemers betalen dit geld met rente weer terug. Die investering in werkgelegenheid levert een rendement op van 2 tot 7 procent per jaar.
Lendahand heeft als missie om nieuwe banen te scheppen in landen als Oeganda, India en Mongolië. Soms verbeteren deze projecten tegelijkertijd de voorzieningen in het land, bijvoorbeeld door de bouw van toiletten en de installatie van zonnepanelen.
Zo draagt je belegging bij aan armoedebestrijding en de levensstandaard ter plekke.
Als belegger kun je op de website van Lendahand een project kiezen dat banen schept of een project dat ook impact heeft op basisvoorzieningen. Per project is ook alle benodigde informatie te vinden, waaronder de looptijd, rente, voorwaarden en risico’s.
Lendahand heeft een AFM-vergunning als beleggingsonderneming. Beleggers maken hun inleg over naar een bankrekening die los staat van Lendahand.
Projecten hebben 60 dagen de tijd om voldoende geld op te halen. Pas dan gaat het totaalbedrag naar het betreffende project. Deze projecten zijn vrijgesteld van de plicht om een door de AFM gekeurde prospectus te laten zien.
Lendahand werkt alleen met financieel gezonde lokale partners die het risico op valutaschommelingen en wanbetaling afdekken. Toch is het niet uitgesloten dat een lokale partij failliet gaat.
De AFM raadt aan niet meer dan 10 procent van het vrije vermogen te beleggen, met een maximum van 80.000 euro.
Geld overmaken naar Lendahand kost niets. De minimale inleg is 10 euro. Lendahand haalt zijn marge uit de rente die de projecten op voorhand betalen. De rente die de bedrijven gedurende de looptijd betalen, gaat in zijn geheel naar de belegger.
Looptijden variëren van 6 tot 48 maanden. Terugbetalingen met rente worden ieder half jaar uitbetaald.
Door Redactie Beleggingsrekeningen
Lendahand is in maart 2013 begonnen als crowdfundingplatform voor maatschappelijk bewuste beleggers.
Lendahand leent het geld meestal niet rechtstreeks uit aan ondernemers, maar maakt het bedrag over aan een betrouwbare financiële instelling ter plekke. Deze financiële partners dekken het risico op koersschommelingen en wanbetaling af.
Direct investeren in een onderneming kan ook, maar daarvan is het risico hoger. Daar staat een hoger rendement tegenover.