Hoe kan ik beleggen voor mijn kind?

José Mast

02/05/2019

Een kinderspaarrekening is lang niet meer zo aantrekkelijk als vroeger. Net als bij gewone spaarrekeningen is de rente niet bijzonder hoog. Beleggen geeft meer kans op een goed rendement, maar ook op waardedaling. Hoe ga je daarmee om? En als je kiest voor beleggen, welke rekening kies je dan?

Met beleggen kun je je zoon of dochter een goede start geven. Bijvoorbeeld door een vermogen op te bouwen waarmee hij of zij later makkelijker een eerste huis kan kopen of een studie kan gaan doen.

Als het kind er oud genoeg voor is, kun je het ook bij de beleggingen betrekken. Zo leert je zoon of dochter meteen wat er bij beleggen komt kijken en wat het kan opleveren.

Geen garanties

Voor succesvol beleggen zijn een paar dingen belangrijk: tijd, risicospreiding en lage kosten.

Begin je met beleggen wanneer het kind nog jong is, dan is er tijd genoeg om het geld te laten renderen. In al die jaren zal de beurs heus wel eens een dip hebben, maar er is een grote kans dat die daarna weer wordt goedgemaakt. Garanties heb je natuurlijk niet.

Waar moet ik op letten?

Bij beleggen is het niet verstandig om te wedden op één paard. Het is veiliger om te beleggen in verschillende bedrijven en overheden en in uiteenlopende sectoren en regio’s.

Risico’s spreiden kun je als particuliere belegger meestal niet alleen. Daarom is het verstandig om je geld te laten beleggen door een beleggingsinstelling of te kiezen voor een beleggingsfonds of indexfonds.

Wat kost het?

Daarmee komen we op een belangrijke factor voor beleggingssucces: de kosten. Laten beleggen kost geld, net als het beheer van een beleggingsfonds.

Beleggingsinstellingen kunnen een beheervergoeding en transactiekosten in rekening brengen. Fondskosten zijn verwerkt in de koers van het fonds zelf en halen op die manier het rendement omlaag.

Indexfondsen zijn het goedkoopst. Die volgen een vaststaande ranglijst van aandelen of obligaties, wat de kosten voor een actieve fondsbeheerder uitspaart.

De beleggingsrekening openen is vrijwel altijd gratis.

Beleggen voor je kind: hoe gaat dat?

Beleggen voor je kind kun je op dezelfde manier doen als beleggen voor jezelf. Hiervoor open je een beleggingsrekening bij de bank of beleggingsinstelling van je keuze. Maar er zijn ook speciale beleggingsrekeningen voor kinderen.

Zo'n rekening staat op naam van je kind. Je kunt er bijvoorbeeld iedere maand geld op inleggen, net als bij een spaarrekening. Of ieder kwartaal de kinderbijslag. Door dat consequent te doen, is er een goede kans dat je een mooi kapitaaltje opbouwt.

Op de achttiende verjaardag van het kind wordt dat kapitaaltje automatisch zijn eigendom. Dat kan een nadeel zijn als je denkt dat de jongvolwassene die verantwoordelijkheid niet aankan. Eventueel kun je voor die tijd de beleggingen verkopen en het geld op je eigen rekening zetten.

Sommige aanbieders geven extra hulp bij het beleggen voor een kind. Ze hebben bijvoorbeeld een tool op de website waarmee je voor verschillende doelen de juiste beleggingsstrategie kunt kiezen. Denk aan een bijdrage in de studiekosten, een rijbewijs of een kapitaaltje voor een eerste huis.

Zijn er belastingvoordelen?

Een beleggingsrekening heeft geen speciale belastingvoordelen. De waarde van de beleggingen valt onder het vermogen van de ouders.

Zij moeten er belasting over betalen als het totale vermogen boven de 30.360 euro per persoon komt (60.720 euro voor fiscale partners). Het kind heeft dus geen eigen vrijstelling. Als het kind 18 wordt, krijgt het deze vrijstelling wel.

Schenkbelasting betalen hoeft niet. De voorwaarde is wel dat je niet meer naar de rekening overmaakt dan de vrijstelling van 5.428 euro per jaar (drempels 2019).

Beleggen voor je kleinkind

Op een speciale beleggingsrekening voor een kind kun je ook beleggen voor een kleinkind. De voorwaarde is wel dat de wettelijk vertegenwoordiger instemt met het openen van de rekening.

Checklist

Let op de volgende punten bij het kiezen van een beleggingsrekening voor je kind:

  • Is er een minimuminleg (per maand)?
  • Welke kosten betaal je?
  • Hoe hoog zijn de verborgen kosten, zoals fondskosten?
  • Kun je het geld ook weer opnemen? Wat zijn dan de kosten?
  • Kun je de beleggingsrekening beheren via internet en in een app?
  • Heeft de aanbieder een vergunning als beleggingsinstelling?

Welke beleggingsrekening moet ik hebben?

Aanbieders van speciale kinderbeleggingsrekeningen zijn bijvoorbeeld Robeco Kids, Semmie en Brand New Day.

Maar ook bij Binck kun je een beleggingsrekening op naam van je kind zetten. Bekijk hier een overzicht van de belangrijkste rekeningen.

(door José Mast, Beleggingsrekeningen, 2 mei 2019)

Lees ook:

» Een beleggingsrekening openen op naam van meerdere personen