Hoe moet je stoppen met beleggen?

José Mast

03/09/2020

Als er een goed moment is om te beginnen met beleggen, is er misschien ook een goed moment om ermee te stoppen. Maar hoe bepaal je dat moment? En is het eigenlijk nodig om het stopmoment goed te timen, of zijn er andere facetten waar je op moet letten? Een beknopt overzicht voor de vooruitziende belegger.

Veel mensen beleggen om vermogen op te bouwen voor een bepaald doel. Een aanvulling op je pensioen bijvoorbeeld. Of een appeltje voor de dorst. Of om een kind een mooi kapitaaltje mee te geven als het volwassen wordt.

Maar met aandelen en obligaties betaal je geen vakantie, camper of rijbewijs. Daarvoor heb je baar geld nodig en daarvoor zul je je beleggingen dus moeten verkopen. Hoe doe je dat nu het best?

Wachten op dividend?

Nog even dividend ontvangen en dan je aandelen verkopen heeft geen zin. Helaas dalen aandelen even sterk in waarde als de hoogte van het dividend. Je kunt beter de verkoop nog even uitstellen, om de koers de kans te geven weer op te klimmen. Hoe langer je de tijd hebt, hoe beter.

Wachten op een hausse?

In het ideale geval begin je met beleggen in een recessie en stop je met beleggen in een hausse. Dan heb je immers optimaal geprofiteerd van de koerswinst waar je als belegger op uit bent.

Toch past dit principe beter bij een daghandelaar dan bij een langetermijnbelegger. Als je belegt voor de lange termijn, horen koersdalingen en -stijgingen er nu eenmaal bij. Ze wisselen elkaar af en zorgen bij een goed gespreide beleggingsportefeuille na twintig of dertig jaar praktisch altijd voor een mooi resultaat. Het beste advies is ook in dit opzicht: stel de verkoop zo lang mogelijk uit.

Risico afbouwen

Maar wat u nu als de beurzen toevallig net op hun dieptepunt zijn als jij je van je kapitaaltje wilt gaan genieten? Dat zou toch wel erg zuur zijn! Gelukkig is daar een oplossing voor: risico afbouwen. Daar moet je al mee beginnen ruim voordat je het geld wilt gaan gebruiken. Een goede termijn is bijvoorbeeld 10 jaar van tevoren.

Risico afbouwen betekent dat je de aandelen die je aanhield omdat ze zo’n goede kans boden op een hoog rendement, vervangt door wat saaiere maar stabielere aandelen. En je steekt een (groter) deel van je belegde vermogen in obligaties. Daarmee demp je de waardeschommelingen van je portefeuille. Het is verstandig het risico stap voor stap af te bouwen, zodat je portefeuille op de gewenste einddatum een laag risicoprofiel heeft.

In deze strategie heeft de keuze van het moment om je beleggingen te verkopen dus niets te maken met de waan van de dag en de stand van zaken op de beurs. Je kiest je moment gewoon zelf, omdat je het geld op dat moment wilt gaan gebruiken voor het doel waarvoor je het vermogen hebt opgebouwd. Wie zorgt voor een passend risico, kan zich zo’n zelfgekozen moment permitteren.

Stapje voor stapje

Een andere manier om je beleggingen af te bouwen is stapsgewijs. Bij het opbouwen van vermogen is dat ook een beproefde strategie. Stel je koopt maandelijks voor een vast bedrag participaties in een beleggingsfonds. De ene keer profiteer je van lage aankoopkosten en krijg je relatief veel participaties voor je inleg. De andere keer ligt de koers hoger en krijg je minder participaties. Zo spreid je het risico op te veel betalen.

Bij het afbouwen van je beleggingen kun je dezelfde strategie toepassen. Je verkoopt dan iedere maand voor een vast bedrag participaties, zodat je iedere maand wat extra´s te besteden hebt. Of je zet het bedrag op een spaarrekening, zodat je erover kunt beschikken zodra je het nodig hebt.

Doel bereikt

Als je belegt voor een bepaald doel, heb je misschien ook een bedrag in gedachten dat je uiteindelijk in handen wilt hebben. Wat is erop tegen om op het moment dat je doel is bereikt je beleggingen in één keer te verkopen? Je hebt dan wat je gewenste resultaat: een bedrag om mee te doen wat je wilde.

De verleiding is misschien groot om toch door te gaan met beleggen, om te kijken of je resultaten nog beter kunnen worden. Het is verstandig om in dat geval een nieuw doel te stellen.

Je kunt dat doel afhankelijk maken van een eventuele waardedaling of -stijging van je portefeuille of een deel ervan. Maar je kunt ook een nieuw, hoger bedrag als doel stellen en daar naartoe werken. Hou daarbij wel in gedachten dat de kans op succes toeneemt naarmate je beleggingshorizon ruimer is.

Wat te doen voor je pensioen?

Beleg je voor een aanvulling op je pensioen? Dan hoef je niet per se te stoppen met beleggen op de pensioendatum.

Heb je zelf belegd voor je pensioen, zonder belastingvoordeel? Dan kun je zelf kiezen voor risico afbouwen als de pensioendatum nadert. Dat wordt ook wel lifecyclebeleggen genoemd en veel aanbieders van pensioenbeleggen passen deze methode standaard toe.

Na de pensioendatum is de stapje-voor-stapje-methode een mogelijkheid. Vraag zo nodig advies hierbij, zeker als je het geld nodig hebt om van te leven.

Beleg je voor je pensioen met belastingvoordeel? Dan ben je verplicht een lijfrente te kopen van het kapitaal. Daarbij kun je kiezen voor een lijfrente op basis van sparen of beleggen. Kies je voor sparen, dan weet je wat je krijgt. Kies je voor beleggen, dan zijn je pensioenuitkeringen onzeker. Laat je hierover zo nodig adviseren.

Een startkapitaal voor je kind

Heb je belegd voor je zoon of dochter? En heeft hij of zij het bedrag niet op korte termijn nodig voor een rijbewijs of de aankoop van een auto of huis? Dan kun je hem of haar ook adviseren de beleggingen voort te zetten. De beleggingshorizon van een 18-jarige is enorm. Met de beleggingservaring die je hebt opgedaan kun je een kind mooi ondersteunen om door te gaan met beleggen.

(door José Mast, Beleggingsrekeningen, 3 september 2020)


Lees ook:

» De meest voorkomende doelen van beleggen

» Hoeveel beleggen Nederlanders gemiddeld?

» Hoeveel spaargeld heeft een belegger?

» Meeste Nederlandse beleggers zijn doe-het-zelvers

» Wat is de 4%-regel, en geldt deze nog altijd?

» Hoe kan ik beleggen met belastingvoordeel?

» Welk beleggingsrisico past bij jou?