Vrouwen beleggen beter – maar hoeveel beter eigenlijk?

Ton Hermans

07/03/2018

Het is al vaak aangetoond door professors en vermogensbeheerders: vrouwen zijn betere beleggers dan mannen. Maar waarom eigenlijk? En hoeveel beter doen vrouwen het? Een nieuw Brits onderzoek geeft inzicht.

Het is geen geheim dat de meeste mannen eigenlijk slechte beleggers zijn. In de hitparade van succesvolste beleggers staat de onvermijdelijke Warren Buffett bovenaan. Inderdaad, een kerel. Maar als groep lopen particuliere mannelijke beleggers drie plekken achter op – schrik niet – chimpansees.

Econoom Jaap Koelewijn, professor aan Nijenrode, zei het al eens in het tv-programma Money Talks: het zit helaas in de genen. Mannen hebben te veel zelfvertrouwen. Ze houden van hard rijden in een auto.

Op de beurs vertaalt zich dat in te veel risico nemen en te vaak kopen en verkopen. Bij succes scheppen ze graag op. Gaat het mis, dan geven ze hun fouten niet toe.

Opmerkelijk is dat Amerikaanse mannen uitgerekend in de jaren negentig – de goede tijden – bijna 1% meer rendement verloren dan vrouwen. Dit is vastgesteld door twee Berkeleyprofessors, Brad Barber en Terrance Odean.

Vrouwen beleggen minder emotioneel

Vrouwen zijn rustiger en, het klinkt misschien verrassend, veel minder emotioneel. Ze vermijden risico, plannen beter en gaan voor de lange termijn. Niet alle vrouwen natuurlijk – ook niet elke man scheurt te hard door de bocht. Het gaat hier om gemiddelden.

Volgens de Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity halen vrouwen gemiddeld inderdaad iets betere investeringsresultaten. Het bedrijf volgde zijn mannelijke en vrouwelijke klanten over een periode van tien jaar. De dames bleken een jaarlijks voordeel te hebben van 0,3%.

Op een portefeuille van 50.000 euro zou dit in één jaar 150 euro meer opleveren. Een aardige maar erg nipte overwinning. Toch is het verschil veel groter dan het lijkt. Zo leren we uit een recent Brits onderzoek dat opnieuw aantoont dat dames beter beleggen.

Dame harkt vakantiehuisje bij elkaar

De Engelse vermogensbeheerder Hargreaves Lansdown vergeleek de ontwikkeling van portefeuilles van mannen en vrouwen over een periode van drie jaar, tot augustus 2017. Vrouwen deden het in deze periode volgens Hargreaves 0,81% beter.

Opnieuw lijkt hier sprake van een klein verschil. Maar gerekend over 30 jaar – een normale tijdsspanne om bijvoorbeeld te sparen voor je huis of pensioen – zou de beleggingsportefeuille van een dame bij bovengenoemde prestatie liefst 25% meer waarde hebben dan die van een man.

Dus stel dat het je als man lukt om de finishlijn te passeren met een geldpot van 3 ton, dan harkt een dame nog liefst 75.000 meer bij elkaar.

Dat is goed voor een extra vakantiehuisje in Frankrijk, een aanvullende pensioenuitkering van 375 euro per maand of een gloednieuwe BMW X5.

In dit geval gaat het niet meer om een nipte overwinning maar om een monsterzege.

Waarom halen vrouwen dit betere resultaat?

Volgens Sarah Coles, analist bij Hargreaves, zijn vrouwen vastberadener om geen buitensporige risico's te nemen. Dat maakt hen betere beleggers. Wat overigens niet wil zeggen dat mannen niet succesvol zijn. Ongeveer een derde van zowel de mannen als vrouwen haalde meer dan 30% rendement over de gemeten periode, zegt de analist.

Ze legt uit waarom de doorsnee vrouw goed is in beleggen:

- Haar portefeuille is meestal divers en goed gespreid opgebouwd. 44% van de dames belegt voornamelijk of alleen in fondsen, tegenover 38% van de mannen. Het risico wordt zo van meet af aan goed gespreid. Presteert één belegging slecht, dan wordt dit gecompenseerd door een ander, succesvoller instrument.

- Zij stopt haar geld minder snel in risicovolle beleggingen. Bijvoorbeeld aandelen van één bedrijf of kleine, onbekende bedrijven. De kans op grote verliezen is kleiner.

- Zij handelt minder vaak. Als ze aandelen of fondsparticipaties koopt, behoudt ze die veel langer. Daardoor hoeft ze minder vaak kosten voor transacties te betalen. Dergelijke kosten drukken het rendement.

Verder bleek het in Engeland een voordeel dat twee op de drie vrouwen hun inleg storten op een fiscaalvriendelijke rekening.

Nederland: ijs en shampoo versus telecom

In Nederland trok broker Binck vorig jaar vergelijkbare conclusies. De beleggersbank bekeek 200.000 van zijn klanten. Binck rekende geen precieze rendementsverschillen tussen man en vrouw uit, maar zag eigenlijk hetzelfde: vrouwen zijn vooral voorzichtiger en rustiger.

Ze beleggen bijvoorbeeld weinig in derivaten zoals opties en futures en kiezen liever voor traditionele aandelen en fondsen, zoals ook Hargreaves al optekende. Vooral Unilever is hierbij populair: de dames beleggen dubbel zo vaak in de bekende Nederlandse fabrikant van ijs, pindakaas en shampoo. Mannen kiezen eerder voor KPN.

Ook interessant: 3% van de vrouwen koopt veilige obligaties. Slechts 1% van de mannen doet dat. Maar helemaal risicoloos gaan de dames nou ook weer niet te werk. 62% van de vrouwen kiest voor een speculatief of zeer speculatief beleggingsprofiel, tegenover 70% van de mannen.

Verder bevestigt Binck dat vrouwen zuinig zijn met transacties. De mannelijke beleggers plaatsen ruim een kwart (27%) meer orders dan de vrouwen.

De Amerikanen Barber en Odean zagen een orderverschil van 45%; wat het rendement van de mannen drukte met liefst 2,65 procentpunt. De dames verloren 1,72 procentpunt met transactiekosten.

Aantal vrouwelijke beleggers groeit bij Binck

Maar nog altijd zijn beleggers meestal mannen. Slechts 1 op de 7 beleggers bij Binck is vrouw. Een kentering lijkt wel gaande, 5 jaar geleden was het namelijk nog 1 op de 8. Het aantal vrouwelijke klanten bij Binck is gegroeid met 40%.

In de nog beperkte aanwezigheid van vrouwen in beleggersland schuilt echter een gevaar.

Een ander recent Brits onderzoek laat namelijk zien dat de gemiddelde pensioenpot van de dames beduidend minder is gevuld dan die van de heren: 25.000 versus 73.500 Britse ponden.

Vrouwen zijn beter in beleggen dan ze zelf denken

Analist Coles ziet het aantal investerende vrouwen daarom liefst snel oplopen. Als het om beleggen gaat, hebben ze een verkeerd beeld van zichzelf, zegt zij.

Volgens Coles zijn vrouwen vooral betere beleggers dan ze zelf denken. Vaak zijn ze te terughoudend, omdat ze bezorgd zijn om risico's en omdat ze vinden dat ze onvoldoende kennis hebben.

Maar de cijfers tonen aan dat ze het, mede juist om die redenen, vaak beter aanpakken. Vrouwen zijn minder overmoedig dan mannen, concludeerden Barber en Odean al.

Beleggen voor dames

Voor vrouwen die overwegen om te gaan beleggen, is er het boek Zal ík het anders doen? Waarom vrouwen beter zijn met geld. In dit boek proberen journaliste Saskia Smith en vermogensbeheerder Judith Sanders dames over de drempel van de beursvloer te helpen.


(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 7 maart 2018; bronnen o.a.: The Money Pages, Binck)

Lees ook:

» Een beleggingsrekening openen op naam van meer personen