Wat zijn de grootste crowdfundingplatforms?

Ton Hermans

03/01/2019

Beleggen via crowdfunding is ook in 2018 weer fors populairder geworden. De groei is bijna vijftig procent, zo blijkt uit nieuwe cijfers.

Volgens de website Fundwijzer.nl haalden bedrijven afgelopen jaar 260 miljoen euro op. Dat was in 2017 nog 175 miljoen en zes jaar geleden amper 14 miljoen.

Met name start-ups die geld nodig hebben voor hun project en particuliere beleggers die hierin willen investeren vinden elkaar via onlinemarktplaatsen, die we crowdfundingplatforms noemen. Dat zijn websites waarop de projecten kort staan beschreven. Ook wordt de rente getoond die je krijgt als je geld gaat uitlenen.

Als belegger kun je per project intekenen. Om het risico te spreiden kies je liefst meerdere projecten tegelijk, nooit slechts één bedrijf. Het platform werkt vervolgens als tussenpersoon tussen de bedrijven en de investeerder.

Het platform rekent beleggers kosten aan. Bijvoorbeeld 1% van je rendement, maar dit verschilt uiteraard per platform. Het is verstandig om niet meer dan 10% van je vrije vermogen te beleggen.

Welke zijn de belangrijkste platforms?

Op basis van cijfers van adviesbureau De Breed & Partners bekeek Fundwijzer hoeveel geld er per platform werd opgehaald in 2018. Volgens deze analyse zijn dit de vijf grootste crowdfundingwebsites in Nederland:

1. Collin Crowfund - 37,5 miljoen
2. Duurzaaminvesteren.nl - 36,5 miljoen
3. Funding Circle – 32 miljoen (*)
4. Geldvoorelkaar.nl - 22 miljoen
5. Zibcrowd – 21,5 mijoen

Deze vijf platforms zijn samen goed voor 60% van de totale financiering op dit moment. Er zijn in totaal bijna zeventig platforms.

Via crowdfunding wordt het meest geïnvesteerd in vastgoed en duurzame energie, zo blijkt verder uit het onderzoek.

Crowdfunding: reviews

Een selectie van platforms en uitleg over hoe ze werken vind je hier op Beleggingsrekeningen.

Daarin zie je ook nieuwe platforms die nog niet in bovenstaande lijst voorkomen, zoals het ideële Lendahand (investeren in ontwikkelingslanden) en Oneplanetcrowd (Nederlandse duurzaamheidsprojecten).

Overweeg je ook om te gaan beleggen via crowdfunding, lees dan eerst ons artikel met tips en aandachtspunten.

(door Ton Hermans, Beleggingsrekeningen, 3 januari 2019; bron Fundwijzer)

* Update maart 2020:
Funding Circle is inmiddels volledig gestopt met zijn crowdfundingactiviteiten in Nederland.